Complete sets gemonteerd en gebalanceerd, PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!

page: Winterbanden

Winterbanden

Klik hier voor de ANWB Winterbandentest 2020!

Winterbanden hebben een speciaal rubbercompound dat geoptimaliseerd is voor temperaturen onder de 7 graden. Daarnaast is het profiel geoptimaliseerd voor winterse omstandigheden. Naast kwalitatief goede winterbanden zijn er nog een aantal elementen van belang om veilig de winter door te komen.

De belangrijkste vuistregel waardoor men kan onthouden wanneer de winterbanden gemonteerd moeten worden is de 7 graden regel. Dit is normaal gesproken in de periode van oktober tot maart. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden zakt wordt het rubber van de zomerbanden harder, waardoor de grip vermindert. Bij lagere temperaturen presteren winterbanden vele malen beter, waardoor de remweg korter wordt.

Door de speciale samenstelling van het rubber bij winterbanden blijven deze bij koude temperaturen flexibel en elastisch, in tegenstelling tot zomerbanden. Hierdoor heeft de band meer grip op sneeuw, nat wegdek en beijzelde wegen. Door het speciale profiel met extra lamellen wordt water en sneeuw beter afgevoerd dan bij een zomerband. Hierdoor heeft de band meer grip en wordt de remweg aanzienlijk korter zoals weergegeven in de afbeelding hieronder. Ook zorgt het voor een hoger rijcomfort en een kleinere kans op aquaplaning.

Op winterbanden staat vaak een aparte codering, namelijk M+S. Dit staat voor modder en sneeuw. Het grove profiel zorgt er voor dat de band zijn grip houdt onder de slechtste omstandigheden. Zomerbanden kunnen ook voorzien zijn van deze aanduiding, maar hebben dan niet de specifieke eigenschappen van een winterband.

Een winterband dient altijd voorzien te zijn van het sneeuwvloksymbool. Dit geeft aan dat het een winterband is, die voldoet aan de minimale eisen op besneeuwd wegdek.

Met het oog op de veiligheid van echte winterlanden is er de markering 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake) vastgesteld; het herkenbare Alpine-Symbool van een sneeuwvlok op de achtergrond van de drie pieken. Dat is het enige betrouwbare symbool dat wintereigenschappen van de band bevestigt. Modellen met deze markering zijn geschikt voor het veeleisende winterweer en ze verliezen hun eigenschappen niet bij temperaturen onder nul. De standaard en het door de EU gecontroleerde teken 3PMSF is de garantie dat het product aan de voorwaarden van de strenge tests voldoet en is geschikt voor het gebruik onder extreme weersomstandigheden.

Het is aanbevolen om de bandenspanning van je winterbanden met 0,2 bar hoger aan te houden dan die van zomerbanden. De bandenspanning moet altijd gemeten worden op koude banden. Bij gebruik van de auto stijgt de temperatuur van de banden. Hierdoor zal tijdens het rijden de bandenspanning oplopen. Omdat de temperaturen in de winter lager zijn, is het verstandig om een hogere bandenspanning aan te houden. De juiste bandenspanning is te vinden in het instructieboekje van de auto of aan de binnenkant van de benzineklep.

De juiste bandenspanning bij autobanden en winterbanden brengt een aantal voordelen met zich mee:

Bij een te hoge of te lage bandenspanning gaan de prestaties van banden achteruit. Het contact met de het wegdek wordt slechter en zorgt voor minder grip. De banden zullen minder goed in staat zijn om onregelmatigheden van het wegdek op te vangen. Bij een foutieve bandenspanning wordt de rolweerstand hoger en zal het brandstofverbruik toenemen. Daarom dient de bandenspanning bij winterbanden ook goed gecontroleerd te worden. Het is verstandig om de bandenspanning om de 2 weken te controleren om te zorgen dat je altijd op de juiste bandenspanning rijdt. Controleer dan ook meteen de reserveband.

IN WELKE EUROPESE LANDEN ZIJN WINTERBANDEN VERPLICHT?

Binnen de Europese landen gelden er verschillende regels voor winterbanden. In het ene land zijn winterbanden verplicht, in het andere land weer niet. Daarnaast zijn er nog uitzonderingen zoals winterbandenplicht in verschillende tijdperiodes, bij winterse omstandigheden of wordt het aangegeven met borden langs de weg wanneer winterbanden verplicht zijn. In het geval van verplichting bij winterse omstandigheden gaat het om sneeuw, ijzel of gladheid.

Winterbanden moeten in ieder geval in elk land een minimale profieldiepte hebben van 4mm. Indien dit niet het geval is, dan zijn de lamellen weggesleten waardoor de band de specifieke winterse eigenschappen verliest. Winterbanden zijn niet alleen voor uw eigen veiligheid. Ook kunt u in sommige landen aansprakelijk worden gesteld voor schade als u betrokken raakt bij een ongeluk en niet beschikt over winterbanden.

Rood: Verplicht
Oranje: Verplicht bij bord
Groen: Niet verplicht

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Vrijdag open van 09:00 tot 17:00!