Complete sets, gemonteerd en gebalanceerd – PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!
Gemakkelijk online velgen bestellen? Selecteer uw voertuig
of Neem contact met ons op of Geef uw wensen door

page: Veelgestelde vragen over velgen

Veelgestelde vragen over velgen

Hier vind u antwoorden op veelgestelde vragen over velgen en bijbehorende producten die wij aanbieden. Mocht u nog vragen hebben die niet op deze pagina beantwoord worden, neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

Welke velgen passen onder mijn auto?

Om erachter te komen welke velgen geschikt zijn voor uw auto, kunt u gebruikmaken van de handige velgenconfigurator op onze website. Hier selecteert u eenvoudigweg uw automerk, model en bouwjaar, waarna het systeem alle compatibele velgen toont die bij uw auto passen.

Mocht u liever persoonlijk advies willen, dan staat onze klantenservice altijd voor u klaar om u te helpen bij het kiezen van de juiste velgen voor uw auto. Neem gerust contact op voor deskundige hulp bij het vinden van de perfecte velgen voor uw voertuig.

Wat zijn lichtmetalen velgen?

Lichtmetalen velgen zijn stijlvolle en lichte wielen, gemaakt van hoogwaardige metaallegeringen zoals aluminium of magnesium. Ze zijn speciaal ontworpen om de rijeigenschappen van uw auto te verbeteren.

Dankzij het gebruik van lichtere materialen zijn deze velgen niet alleen lichter dan de traditionele stalen velgen, maar bieden ze ook een aantrekkelijker en moderner design. Hierdoor krijgt uw auto een unieke en stijlvolle uitstraling, terwijl de prestaties en het rijcomfort worden verhoogd.

Als u op zoek bent naar de ideale combinatie van functionaliteit, stijl en duurzaamheid, dan zijn lichtmetalen velgen de perfecte keuze voor u. Ze zijn niet alleen een waardevolle investering voor uw auto, maar dragen ook bij aan een betere wegligging en een lager brandstofverbruik.

Ontdek nu de voordelen van lichtmetalen velgen en geef uw auto de upgrade die het verdient. Kies voor een betere rijervaring, een stijlvolle uitstraling en een duurzame oplossing. Gebruik onze velgenconfigurator om lichtmetalen velgen voor uw auto uit te zoeken.

Wat zijn stalen velgen?

Stalen velgen zijn velgen gemaakt van staal, meestal van een legering van ijzer, koolstof en andere metalen. Ze zijn vaak te vinden als standaarduitrusting op auto’s, vooral op goedkopere modellen.

Stalen velgen hebben een aantal voordelen ten opzichte van lichtmetalen velgen. Ze zijn bijvoorbeeld meestal goedkoper dan lichtmetalen velgen, omdat het productieproces eenvoudiger en goedkoper is. Bovendien zijn stalen velgen vaak sterker en beter bestand tegen de impact van kuilen, hobbels en andere oneffenheden op de weg, waardoor ze minder snel beschadigd raken.

Een nadeel van stalen velgen is dat ze zwaarder zijn dan lichtmetalen velgen, waardoor de wegligging en de remprestaties van het voertuig kunnen worden beïnvloed. Bovendien hebben ze meestal een minder aantrekkelijk uiterlijk dan lichtmetalen velgen.

Stalen velgen zijn meestal bedekt met een laagje lak of verf om roestvorming te voorkomen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en breedtes en kunnen worden gebruikt met verschillende soorten banden.

Gebruik onze velgenconfigurator om stalen voor uw auto te zoeken.

Leveren jullie ook automerk logo’s?

Giva Wheels levert uitsluitend aftermarket merkvelgen. Alle velgen worden uitsluitend geleverd met het logo/naafdopje van het betreffende velgmerk. Logo’s en naafdoppen van automerken zijn bij Giva Wheels niet verkrijgbaar.

Giva Wheels B.V. is niet gelieerd aan enig automerk. We bieden echter wel een breed scala aan velgen van gerenommeerde merken, waaronder Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volkswagen en nog veel meer. Onze velgen zijn van hoge kwaliteit en hebben een uitstekende pasvorm voor uw auto.

Wat is een steekmaat?

Een steekmaat is de afstand tussen de bevestigingspunten van de velg op de naaf van de auto, gemeten in millimeters. De steekmaat wordt bepaald door het aantal boutgaten op de naaf en de diameter van de denkbeeldige cirkel die door de boutgaten loopt.

De meest voorkomende steekmaten zijn bijvoorbeeld 4×100, 5×112, 5×114.3, 5×120, etc. Het eerste getal staat voor het aantal boutgaten en het tweede getal is de diameter van de denkbeeldige cirkel die wordt gevormd door deze boutgaten.

Het is essentieel om de juiste steekmaat te kiezen bij het aanschaffen van velgen, omdat deze moet overeenkomen met de steekmaat van de naaf van de auto. Wanneer de steekmaat niet overeenkomt, kunnen de velgen niet worden gemonteerd of kunnen er trillingen en andere problemen ontstaan.

In sommige gevallen kan een auto worden geleverd met meerdere steekmaten in hetzelfde bouwjaar, zoals bijvoorbeeld een Fiat Ducato (5×118 en 5×130). In dat geval vermelden wij de steekmaat bij het voertuig. Het is belangrijk om deze te controleren om te voorkomen dat u de verkeerde velgen kiest.

Elk voertuig heeft een specifieke steekmaat die is vastgelegd door de fabrikant. Bij het gebruik van onze velgenconfigurator worden automatisch alleen velgen in de juiste steekmaat weergegeven. Zo weet u zeker dat u de juiste velgen kiest voor uw auto.

Wat is een J-maat of breedte maat?

Een J maat, ook wel breedtemaat genoemd, is de breedte van de velg gemeten tussen de twee velgranden waar de band op ligt. De breedte van de velg wordt aangeduid in inches en wordt meestal weergegeven als een getal met een halve inch erachter, bijvoorbeeld 7.5J.

Hoe breder de velg, hoe breder de band die erop gemonteerd kan worden. Dit heeft invloed op de rij-eigenschappen van de auto. Een bredere velg zorgt over het algemeen voor meer grip en een sportiever uiterlijk van de auto. Echter, bij een te brede velg kan het zijn dat de band niet goed past en er problemen ontstaan zoals wrijving tegen de wielkasten of onjuiste handling van de auto.

Het is daarom belangrijk om bij het kiezen van een velg de juiste breedtemaat te kiezen die past bij de bandenmaat en de auto. In onze velgenconfigurator wordt bij elk velgmodel de juiste breedtemaat weergegeven die geschikt is voor uw auto.

Bij het gebruik van onze velgenconfigurator worden automatisch alleen velgen in de juiste breedtematen weergegeven met eventueel bijpassende banden. Zo weet u zeker dat u de juiste combinatie kiest voor uw auto.

Wat is ET-waarde?

De ET-waarde is de afkorting van de Duitse term “Einpresstiefe”. Het is een belangrijke specificatie bij het kiezen van velgen voor uw auto. De ET-waarde geeft namelijk aan hoe ver de velg naar binnen of naar buiten steekt ten opzichte van de naaf van het voertuig.

Een velg bestaat uit twee delen: de omtrek waar de band op gemonteerd wordt en het spaken gedeelte dat ervoor zorgt dat een min of meer stijve verbinding met het midden van de velg, de naaf, tot stand komt en het geheel aan het voertuig gemonteerd kan worden. Het oppervlak van de velg, welke middels bouten of moeren, tegen de auto aan bevestigd wordt, noemen we het montageoppervlak.

Wanneer de ET-waarde gelijk ligt met de denkbeeldige breedte hartlijn van de velg, dan spreken we van ET0 (mm). Zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van het montageoppervlak is dan evenveel ruimte. De meeste auto’s hebben een gemiddelde ET-waarde ergens tussen de 10 tot 70 mm. Een velg met een ET-waarde van bijvoorbeeld 15 mm die gemonteerd wordt op een auto met een fabrieks-ET-waarde van 40 mm, zal ongeveer 25 mm verder naar buiten komen.

Hoe lager de ET-waarde van de velg, hoe verder het wiel naar buiten komt te staan. Hoe hoger de ET-waarde van een velg, hoe verder de velg naar binnen staat. De fabrieks-ET-waarde van een voertuig is bepalend voor de geadviseerde ET-waarde door Giva Wheels. Gemiddeld genomen is een ET-afwijking van 5 mm acceptabel, uitzonderingen daargelaten. Wanneer u twijfelt over de juiste ET-waarde voor uw auto, neem dan gerust contact op met onze klantenservice voor advies.

Bij het gebruik van onze velgenconfigurator worden automatisch alleen velgen in met de juiste ET-waarden weergegeven. Zo weet u zeker dat u altijd passende velgen kiest voor uw auto.

Wat is CB / naafgat?

CB (Centerbore) of naafgat is de diameter van het gat aan de achterkant in het midden van de velg. Dit diameter van dit naafgat dient overeen te komen met de naafdiameter van het voertuig. Dit zorgt namelijk voor een juiste centrage van het wiel op de auto.

Bij de meeste velgen wordt het asgat in het midden groter geproduceerd zodat de velg op meerdere verschillende auto’s gemonteerd kan worden. Om dan toch te zorgen dat de velg gecentreerd wordt op het voertuig, wordt er een centreerring geplaatst met de juiste opvulling.

Bij het kiezen van velgen is het daarom belangrijk om naast de ET-waarde en de steekmaat ook te letten op de naafdiameter of CB-waarde van de velg. Deze informatie is doorgaans te vinden in de technische specificaties van de velgen en in de handleiding van uw auto. Als de naafdiameter of CB-waarde van de velg niet overeenkomt met die van uw auto, dan zal de velg niet goed gecentreerd worden op de naaf van uw auto, wat kan leiden tot trillingen en schade aan zowel de velgen als de auto.

Bij Giva Wheels leveren we de bijbehorende centreerringen altijd gratis bij uw bestelling, om ervoor te zorgen dat de velgen perfect op uw auto passen en veilig gemonteerd kunnen worden.

Wat zijn op maat geboorde velgen?

Op maat geboorde velgen zijn velgen waarbij het naafgat en/of de steekmaat speciaal op maat zijn geboord om te passen bij een bepaald voertuig. Normaal gesproken worden velgen geleverd met een standaard naafgat en steekmaat die passen bij meerdere voertuigen.

Bij op maat geboorde velgen wordt het naafgat en/of de steekmaat specifiek aangepast om precies te passen bij de naaf en de steek van een bepaald voertuig. Dit gebeurt om een perfecte pasvorm te garanderen en om trillingen en andere problemen te voorkomen die kunnen optreden wanneer de velg niet perfect past op het voertuig.

Op maat geboorde velgen zijn vooral belangrijk bij het gebruik van bredere velgen of bij het monteren van velgen op voertuigen waarvoor ze niet standaard zijn ontworpen. Het is belangrijk om bij het bestellen van velgen altijd de juiste naafgat- en steekmaat te controleren en te kiezen voor op maat geboorde velgen als deze niet beschikbaar zijn met de juiste pasvorm voor uw voertuig.

Wat zijn DEMO velgen?

Demo velgen zijn velgen die lichte gebruikssporen vertonen. Deze gebruikssporen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit plakresten van wielgewichten, lichte krassen, viezigheid of montage- en demontageschade. Demo velgen zijn vaak op nieuwe stockwagens gemonteerd en daarna terug in de handel gekomen. Op demo velgen is vaak enkel een band gemonteerd maar deze is niet of nauwelijks gebruikt.

Demovelgen worden aangeboden tegen een fractie van de nieuwprijs, maar wel met behoud van de volledige garantie. Het gaat hierbij dus om een zeer aantrekkelijke optie voor klanten die op zoek zijn naar hoogwaardige velgen tegen een lagere prijs. Bij Giva Wheels hebben we regelmatig demo velgen in ons assortiment. Deze demo velgen zijn vaak snel uitverkocht, dus wees er snel bij als u geïnteresseerd bent!

Kan in mijn oude set inruilen?

Helaas is het niet mogelijk om uw oude set in te ruilen of ter overname aan te bieden bij Giva Wheels. Giva Wheels verkoopt louter nieuwe velgen en banden via haar webshop, inclusief volledige fabrieksgarantie.

Wij raden u aan om uw oude set te verkopen via een online verkoopplatform of deze te ruilen met vrienden of familie. Zorg er wel voor dat de velgen en banden veilig en in goede staat worden vervoerd en opgeslagen.

Hebben jullie een showroom?

Jazeker, wij beschikken over een showroom waar u diverse soorten velgen kunt bezichtigen. Let wel op dat we vanwege het enorme aanbod niet alle duizenden modellen op voorraad kunnen hebben. Toch kunnen we u, op basis van de lopende bestellingen in ons magazijn, een breed scala aan modellen tonen. Hierdoor krijgt u een duidelijker beeld van de beschikbare opties. Het direct uitkiezen en monteren van een set velgen is echter niet altijd mogelijk.

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Vandaag open van 09:00 tot 17:00!

Onze velgmerken