Complete sets, gemonteerd en gebalanceerd – PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!

page: Zomer-, winter- of all-seasonbanden?

De keuze van de juiste banden voor uw voertuig is cruciaal, want banden vormen immers het enige contactpunt tussen uw auto en de weg. Daarom kan, afhankelijk van het seizoen en de heersende weersomstandigheden, de bandenkeuze een wereld van verschil maken voor zowel de prestaties van uw auto, de veiligheid, als de brandstofefficiëntie. Op deze pagina duiken we dieper in de verschillen tussen de diverse bandentypen.

Zomerbanden

Overweegt u zomerbanden? Deze zijn specifiek ontworpen om uitstekend te functioneren bij temperaturen boven de 7 graden Celsius. Echter, als het kwik daalt, vooral tijdens vochtige dagen, kunnen hun prestaties afnemen. Aan de andere kant, tijdens hete, droge perioden bieden zomerbanden een ongeëvenaarde grip op de weg. Hun stevige rubbersamenstelling en specifieke ontwerp garanderen de allerbeste tractie op warm asfalt.

Kenmerken van een zomerband

 • Rubbersamenstelling
  Gemaakt van een hardere rubbersamenstelling die optimale prestaties biedt bij warmere temperaturen.
 • Profieldesign
  Vaak hebben ze een eenvoudiger loopvlakpatroon dat is ontworpen om maximale grip te bieden op zowel droge als natte wegen.
 • Brandstofefficiëntie
  Vaak geoptimaliseerd voor betere brandstofefficiëntie vanwege de specifieke rubbersamenstelling en het profielontwerp.
 • Beperkte sneeuw- en ijsprestaties
  Ze zijn niet bedoeld voor gebruik op sneeuw of ijs en bieden beperkte tractie in zulke omstandigheden.

Winterbanden

De wintermaanden kunnen verraderlijk zijn voor automobilisten. Als de temperatuur daalt tot onder de 7 graden Celsius, dan zijn winterbanden de logische keuze. Tussen oktober en maart kunnen zomerbanden hun flexibiliteit verliezen en hun grip op de weg verminderen. Winterbanden zijn echter ontworpen om flexibel te blijven, zelfs bij extreem lage temperaturen, wat zorgt voor maximale tractie.

Kenmerken van een winterband

 • Rubbersamenstelling
  Gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling die flexibel blijft bij lage temperaturen, waardoor de grip op de weg wordt gemaximaliseerd.
 • Profieldesign
  Het loopvlakpatroon bevat vaak meer lamellen (fijne inkepingen) die zorgen voor extra grip op gladde ondergronden.
 • Lagere brandstofefficiëntie
  Door hun diepe profiel en zachtere rubbersamenstelling kunnen ze in sommige gevallen minder brandstofefficiënt zijn.
 • Verminderd risico op aquaplaning
  Ontworpen om efficiënt water en smeltende sneeuw af te voeren en zo aquaplaning te voorkomen.

Een cruciale tip voor Europese reizigers: Zorg ervoor dat uw winterbanden voorzien zijn van het 3PMSF-symbool. Daarnaast is een minimale profieldiepte van 4mm essentieel om veiligheidsrisico’s en mogelijke boetes te vermijden. Vergeet ook uw reservewiel niet!

3PMSF-symbool bij winter- en all-seasonbanden

Het 3PMSF-symbool, wat staat voor Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool, is een markering op banden. Als u dit symbool op uw band ziet, betekent het dat de band getest en goedgekeurd is voor uitstekende prestaties in zware sneeuwomstandigheden. Het is een belangrijke indicatie voor winterbanden, vooral in Europese landen waar specifieke winterbanden en/of sneeuwketting verplichting geldt. Zorg ervoor dat u naar dit symbool zoekt bij de aanschaf van winter- of all-seasonbanden.

Winterband en/of sneeuwketting verplichting in Europa

Voor degenen die in Europa reizen, is het belangrijk op te merken dat de regelgeving rond winterbanden per land varieert. In sommige landen zijn ze verplicht, terwijl in andere landen het afhankelijk is van het weer.

Kijk voor actuele informatie over het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen op de website van de ANWB, of neem contact op met de autoriteiten van het betreffende land.

All-seasonbanden

Bent u op zoek naar een alles-in-één oplossing? Dan zijn er all-seasonbanden. Deze banden combineren de eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden, waardoor ze adequaat presteren in diverse weersomstandigheden. Hun kracht ligt in hun veelzijdigheid: geen gedoe met seizoenswisselingen en potentiële besparingen op de lange termijn.

Kenmerken van een all-seasonband

 • Rubbersamenstelling
  Een compromis tussen zomer- en winterbanden. Het rubber is flexibel genoeg om grip te behouden bij koud weer en toch hard genoeg voor warmere temperaturen.
 • Veelzijdig profieldesign
  Vaak een combinatie van de eigenschappen van zomer- en winterbanden, met zowel stabiele loopvlakblokken voor droge omstandigheden als lamellen voor winterse grip.
 • Brandstofefficiëntie
  Over het algemeen bieden ze een goede brandstofefficiëntie, vergelijkbaar met zomerbanden.
 • Minder gespecialiseerd
  Hoewel ze in veel omstandigheden voldoende zijn, zijn all-seasonbanden niet zo gespecialiseerd als zomer- of winterbanden en kunnen ze in extreme weersomstandigheden tekortschieten

Conclusie

Ieder type band heeft zijn eigen unieke voordelen. Het belangrijkste is om de band te kiezen die het beste past bij uw rijomstandigheden en het klimaat waarin u rijdt of naartoe gaat. Onze webshop staat klaar om u te helpen bij het maken van de juiste keuze. Voor meer gedetailleerde informatie en persoonlijk advies, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Veilig rijden begint met de juiste bandenkeuze!

Hoe selecteert u uw banden op onze website?

Met de uitgebreide filteropties op onze website kunt u gemakkelijk uw keuze verfijnen op basis van het bandenseizoen. Begin met het selecteren van uw voertuig, kies een velg, daarna kunt u bijpassende banden selecteren. In het bandenfilter kunt u filteren op seizoen, bandenmerk en andere kenmerken.

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Maandag open van 09:00 tot 17:00!

Onze velgmerken