Complete sets gemonteerd en gebalanceerd, PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!
Gemakkelijk online velgen bestellen? Selecteer uw voertuig
Afrolomtrek calculator

Wanneer u uw bandenmaat of velgen wilt wijzigen dient u rekening te houden met de afrolomtrek van uw nieuwe wielen. Volgens de Nederlandse en Belgische wetgeving mag de bandenmaat maximaal 1.5% naar boven en maximaal 2% naar beneden afwijken. Met behulp van onderstaande omrekentabel kunt u het afrolomtrek verschil tussen uw huidige en nieuwe bandenmaat berekenen.

Uw huidige afmetingen
Hoogte band
Afrol omtrek
Velg in cm naar buiten
Meting tegen 100 km/u
cm
cm
cm
km/u
Uw nieuwe afmetingen
Hoogte band
Afrol omtrek
Velg in cm naar buiten
Meting tegen 100 km/u
cm
cm
cm
km/u
Afwijking
Hoogte band
Afrol omtrek
Velg in cm naar buiten
Meting tegen 100 km/u
cm

cm
km/u

Bijna elke auto heeft een alternatieve bandenmaat die gebruikt kan worden. Elke autofabrikant adviseert een bepaalde bandenmaat, maar u kunt ook een alternatieve bandenmaat kiezen. U kunt bredere of smallere banden ten opzichte van de originele gebruiken.

De keuze van een alternatieve bandenmaat is meestal het gevolg van een andere velgdiameter. Als u een velg met een grotere diameter laat monteren, dan zal de bandhoogte automatisch kleiner zijn dan de hoogte van uw vorige banden. Vergeet niet dat bij gebruik van alternatieve banden de tractie-eigenschappen en het brandstofverbruik kunnen veranderen. Deze eigenschappen kunnen verbeteren of verslechteren afhankelijk van de alternatieve band. Bijvoorbeeld een bredere band heeft meer grip op droog wegdek, maar heeft ook een hoger brandstofverbruik (door een hogere rolweerstand). Daarentegen zijn kleinere en dunnere banden goedkoper dan bredere banden en hebben ze betere prestaties in de winter. De keuze van een alternatieve bandenmaat kan ook leiden tot een andere snelheidsaanduiding. In werkelijkheid rijdt u misschien wel sneller of langzamer dan wat u op uw kilometerteller afleest. Vergeet niet dat wielen met een onjuiste bandenmaat tot ernstige schade aan uw auto kunnen leiden (met een verschil in afrolomtrek van meer dan 2% of -2.5%). Tijdens het draaien kunnen grotere velgen en bredere banden bijvoorbeeld de wielkast raken. Dit kan leiden tot het wegschuren van de rand van uw band, verbuigen van de velgen of beschadiging aanbrengen aan de wielophanging. Gebruik de GiVa Wheels omrekentool om deze problemen te vermijden. Onze tool zal u de verschillen in maten laten zien en in hoeverre de snelheidsmeting verandert.

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Maandag open van 09:00 tot 17:00!