Complete sets, gemonteerd en gebalanceerd – PLUG-AND-PLAY! Meer dan 75.000 tevreden klanten! Voor particulieren en bedrijven!
I.v.m. een bedrijfsactiviteit zijn wij vrijdag 19 juli vanaf 12:00u gesloten! Bestellingen worden gewoon verwerkt.

page: Bandenmaat

Bandenmaat

Op de zijkant van een band staat enorm veel belangrijke informatie. Het aflezen van de bandenmaat is gemakkelijk. Het begrijpen van deze bandenmaat en de ernst hiervan is echter nog niet zo eenvoudig. Veel mensen weten dan ook niet precies hoe ze de bandenmaat moeten lezen.

De bandenmaat van een autoband bestaat uit een combinatie van drie getallen, te weten hoogte, breedte en inchmaat. De maten van uw autoband zijn mede gebaseerd op de maten van uw velg. Uiteraard geldt dat als u dezelfde velgen blijft houden en wanneer uw de banden hiervan vervangt, dan dient u de bandenmaat gelijk te houden.

We zullen aan de hand van een voorbeeldmaat 245/45R17, de getallen uitleggen die te samen de bandenmaat bepalen. De 3 verschillende getallen hebben gek genoeg alle drie een verschillende “grootheid”.

De eerst genoemde ‘245’ geeft informatie over de breedte van de band in millimeters. Dit is vrij gemakkelijk te begrijpen. De ’45’ heeft betrekking op de verhouding tussen de breedte en de hoogte van de autoband. Dit zijn in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen millimeters maar procenten. Dus in het geval van ons voorbeeld heeft de band een dikte van 45% van 245mm. In dit geval dus 110,25mm.

De ’14’ geeft de diameter van de velg in inches weer. De inchmaat van de band moet uiteraard overeenkomen met de inchmaat van de velg. De breedte en hoogte van een band zijn daar en tegen niet direct afhankelijk van de grote en breedte van een velg.

Het spreekt voor zich dat niet iedere maat op iedere velg past. De breedte en hoogte van autobanden hebben invloed op de rij- en remeigenschappen van de auto en op de wegligging. Elke band onder uw auto dient dezelfde bandenmaat te hebben.

Mocht u de bandenmaat van uw autobanden willen veranderen, vergroten of verkleinen dan raadt Giva Wheels u aan dat de afwijking nooit meer is dan 2% naar boven en 1,5% naar beneden van de originele bandenmaat. Als de bandenmaat te veel afwijkt van de originele maat dan heeft dat negatieve gevolgen voor de rijeigenschappen van de auto en daarmee uw en de veiligheid van anderen in het verkeer. De kilometerteller aanduiding, ABS, ESP en andere elektronische systemen raken hierdoor ook dusdanig van slag dat ze ingrijpen op verkeerde momenten met alle gevolgen van dien. Het is dus van belang dat u weet wat de originele bandenmaat van uw auto was voordat u de bandenmaat gaat wijzigen. Onze webshop is echter zo ingericht dat u altijd de juiste bandenmaat te zien krijgt bij uw auto. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u problemen krijgt als u velgen en banden koopt bij Giva Wheels.

Voordelen van Giva Wheels

Wat zeggen onze klanten?
Largest wheel range in Europe Exclusive importer of Bola Proline approved webshop Exclusive importer of 2Forge Platin approved webshop Exclusive importer of Judd
Zakelijk account voor professionelen?
Registreer B2B-account
Vandaag open van 09:00 tot 17:00!

Onze velgmerken